maandag 20 juni 2011

Ding 21 Afhaken maar niet met de aquabrowser.

Zomaar een klant die op een goede dag de bibliotheek binnen kwam en in de Bicat catalogus aan het zoeken was.
Zij zocht een boek over het HAKEN VAN HONDJES.
Deze klant zoekt op onderwerp en tikt bij een boek over hondjes haken op onderwerp HAKEN. Allerlei boeken over haken komen tevoorschijn maar niet het boek wat zij zoekt.
Als ik daarna ga helpen wijs ik de klant op de mogelijkheid om op woorden te zoeken maar helaas zij kan maar 1 woord in tikken en dan tikt ze toch weer snel haken in want hondjes brengt haar naar een hele andere sisorubriek.De gemiddelde klant zal dan al "AFHAKEN".
Dan besluit ik om "echt "te helpen .
We laten Bicat voor wat het is en we proberen Bol.com. Hoera in een keer raak.
We tikken wat woorden in bij Google en hup de titel komt tevoorschijn.
Daarna proberen we de aquabrowser van ProBiblio die tenslotte ook op de PC staat en bingo boek gevonden. Meer hoef ik er niet over te zeggen.
De aqua browser is hard nodig om zelfs om de meest simpele boeken te kunnen vinden.

1 opmerking:

  1. Een prima praktijkvoorbeeld. Aqua browser is dan inderdaad een stap in de goede richting. Eerlijk gezegd vindt Spookie het zelf een veel te kleine stap ... er waren 15 jaar geleden in de boekhandel al veel betere zoekmachines voorhanden dus we lopen ernstig achter. Dat mag de hele branche zich aantrekken. (Hebben wij overigens geen meldingsplicht als mensen boeken willen over het haken van hondjes - dierenpolitie anyone? ;-) )

    BeantwoordenVerwijderen